3+1 tipp – Őszi kirándulós bakancslista Pécs környékén

obanya

Ha hétvégi kikapcsolódási lehetőséget keresel és a kulturális programokat vegyítenéd egy kis őszi sétával a természetben, majd lazításként megkóstolnál egy jó vörösbort valamelyik kiváló pincészetben, akkor Pécs és környékének felkeresése egy kiváló program lehet.

1. Kikapcsolódás a természetben

Ha sétálnál egy kicsit az őszi erdőben, akkor érdemes bebarangolni a Mecseki Zöld-túra útvonalát vagy legalábbis annak egy szakaszát. Ezt a több települést összekötő, összesen 101 km-es túrát gyalogosan vagy kerékpárral is meg lehet tenni. A nem messze található Orfűi-tavaknál csónakázásra, horgászásra vagy extrém kúszós-mászós barlangtúrára is lehetőség van, vagy akár a Malommúzeumot is meg lehet nézni. A tavakon ősszel több vitorlás versenyt is tartanak, ami a vízi sportok szerelmeseinek lehet érdekes. Ha viszont szeretnél elvonulni a világ zajától, akkor a Mecsek egy elzárt völgyében található Óbányát ajánljuk, amit a magyar Svájcnak is szoktak nevezni. A svábok által lakott településre autóval behajtani tilos, a járművet a falu elején található őrzött parkolóban kell hagynunk. A túracipőt viszont ne hagyjuk a kocsiban, hiszen lélegzetelállító környezetben töltődhetünk, patakok, tavak és a Ferde-vízesés mentén haladva. Érdemes még megemlíteni a Mecsek lábánál található Pintér-kertet is, ahol különleges, mediterrán növényeket is megfigyelhetünk.

2. Izgalmas kalandok az erdő mélyén

Pécs közelében próbálhatjuk ki az ország egyik legnagyobb és legjobban kiépített erdei kalandparkját, a Mecsextrém Parkot, ahol garantáltan jól érzi magát az egész család. A fák ágai között kifeszített alpesi kötélpark ügyességet kíván a felnőttektől és a gyerekektől egyaránt. Ha szereted a kalandokat és az izgalmakat, akkor mindenképp nevezz be az erdei bobozásra is, hiszen ez a pálya európai viszonylatban is megállja a helyét. A parkban egy 8 méteres mászófalon is próbára tehetjük magunkat, a gyerekek pedig egy 3 emeletes beltéri játszóvárban szórakozhatnak. A kalandpark jelentős területe akadálymentesített és a játékok egy része mozgáskorlátozottak számára is használható.

3. Napsütötte Villány

A Pannon borrégió jellemzően a mediterrán borok hazája, a borrégiót alkotó négy borvidék közül Villány ezen bortípusok fő termőhelyének számít. A szőlészetet és a borászat mesterségét Villányban még a rómaiak honosították meg, a vörösborfajták uralmát a rácoknak köszönhetjük, a 18. században idetelepült svábok pedig meghonosították a portugiesert. A borvidék ma kiemelt figyelmet szán a cabernet franc fajtának, amely az 1990-es évek telepítései óta vált népszerűvé. Villány mellett ne feledkezzünk meg az ország egyik legkisebb borvidékéről, a Pécsi borvidékről sem, melynek híres bora a cirfandli, amely szőlőfajta Magyarországon egyedül itt terem.

+1. Ahol feltöltődhetünk a tél beköszönte előtt

A túrák és az aktív programok után pihenésre, lazításra, a hideg időben való meleg vízű fürdőzésre Szigetvár felkeresését ajánljuk, ahol a 2007-ben átadott gyógy- és termálfürdő hét medencével, számos gyógy szolgáltatással várja a vendégeket. Ezen felül egy másik opció a megmártózásra a 180 éves múlttal büszkélkedő harkányi fürdő, ahol a termálvíznek gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatása is van. Harkányban kiváló wellness hoteleket, de akár olcsóbb szállásokat is találhatunk. Az erdőkkel körül zárt völgyben található Abaliget is egy nagyszerű célpont a kikapcsolódásra, ahol egész évben látogatható a gyógybarlang, amely a Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója. A fél millió éve keletkezett képződmény Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja. A cseppkőbarlangot kedvező klímája miatt gyógybarlanggá nyilvánították, légúti és asztmás panaszok enyhítésére alkalmas. A barlang mellett még egy Denevérmúzeumot is találunk, ahol megismerkedhetünk a denevérek világával.

Oszd meg te is!

Ez is érdekelhet

Minden, amit a Márton-napról tudni szeretnél

Közeledik november 11-e, Márton-nap, amikor szinte mindenki libát eszik majd és borral öblíti le azt. Ilyenkor a pécsi éttermek is egészen speciális ajánlatokkal rukkolnak elő, érdemes minél hamarabb asztalt foglalni,

Pécs legendás helyeinek nyomában…. a LAKATFAL

Ha bárkinek feltesszük a kérdést, hogy miről ismerik/ szeretik Pécset, a legtöbb embernek a Dzsámi a Széchenyi Tér és a Tv-torony mellett beugrik a lakatfal is. A „mi kis lakatfalunkat”

TOP 3 sörös hely a városban

Szívesen innál egy finom sört a nyári melegben? Ülnél a Széchenyi téren napsütésben vagy inkább félárnyékban a teraszon? Mutatunk neked 3 helyet, amelyet sörkedvelőként nem hagyhatsz ki, ha nálunk jársz!

TOP 3 mentes hely Pécsen

Ételérzékeny vagy? Tudatosan étkezel? Ha esetleg mindkettőre fontos odafigyelned ajánlunk neked 3 szuper helyet a városban, ahol bűntelenül élvezheted az ízeket!   Szafi Smart Shop Király utca A hely, ahova