pecsnyitva-sor-sajtoanyag

Ismerd meg Pécset és gasztronómiai életét a Pécsi söröd társaságában.

2022. július 26-tól különleges limitált kiadású köntösben kapható a Pécsi Prémium Lager sör, amely a meseszép városunk felfedezésére csábít.

A Pécsi Sörfőzde 170 éves történelme egybeforrt Pécs városával. Mint Magyarország legrégebben folyamatosan működő főzdéje, elkötelezetten hisznek a legmagasabb minőségben és a fenntartható környezetben egyaránt. Fontos számukra, hogy Pécs pozitív megítélése még erősebben kötődjön a Pécsi Sörfőzde termékeihez, ezért hívtuk életre a négy darabból álló válogatást, amely termékeken egy-egy ikonikus pécsi helyszín szerepel.

A történetek a dobozokon indulnak, de ott nem érnek véget. A látnivalókhoz kapcsolódó információk a honlapon, a személyes történetek pedig remélhetőleg Pécsett folytatódnak majd.

Városunk üdítő programkínálata mellett oldalunkon egy sörtérképpel is készültünk, ahol mindenki könnyen megtalálhatja, hogy Pécsett hol kínálják a közelükben a finom pécsi söröket.

Ha bizonytalan vagy, segítünk: Pécs és környéke egy bő hétre is kínál elegendő élményt: a Mecsek, Orfű, Siklós, Harkány, a villányi borvidék remek kiegészítője lehet pécsi látogatásodnak. Friss programtippekkel a Facebook és Insta oldalainkon várunk, de a megújult Pécs.hu oldalt is érdemes böngészni.

A gasztronómia iránt érdeklődőknek pedig kötelező program 2022. augusztus 20-i hétvégén a Pécsi Szelet Baranyai Gourmet Piknik, amikor a pécsi MúzeumUtcában egy helyen kóstolhatjuk körbe Baranya étel és italkínálatának legjavát, találkozhatunk neves chéfekkel, helyi termelőkkel.

Gasztronómiai és kulturális élmények, melyek együttes élvezetére hívnak az alábbi helyszínek:

Pécs szívében, a Székesegyház szomszédságában áll a Magtár Látogatóközpont. A magtár 18. századi épülete, ahogy a neve is utal rá, gabona tárolására szolgált. A jelenleg négyszintes létesítmény többfunkciós feladatot lát el, így turisztikai információs pont, konferenciák, közösségi események színtere, valamint a minőségi vendéglátás és borkóstolók kivételes helyszíne. A Látogatóközpont küldetésének tekinti a helyi lakosok tájékoztatása mellett a hazai és külföldi turisták fogadását és érdeklődésük felkeltését a városban található értékek iránt. Az épület maga is számos sokszínű lehetőséget kínál az ide érkezőknek, de olyan kultúrtörténeti látványosságok is találhatók a közelében, mint a Cella Septichora Látogatóközpont, az Ókeresztény Mauzóleum, a Püspöki Palota, a Dóm Kőtár, a Középkori Egyetem és nem utolsó sorban a pécsi Székesegyház, melynek tornyából páratlan kilátás tárul a látogatók elé.

A Soul Kitchen egy családi vállalkozás, mely igényes gasztronómiával és folyamatosan változó borkínálattal várja vendégeit. Az ételek elkészítésénél töretlenül figyelnek az alapanyagok minőségére, frissességére, valamint minden esetben a rendelés után készítik el azokat. A látványkonyának köszönhetően pedig figyelemmel kísérhető szakácsuk bravúros teljesítménye. A gasztronómiai élményt fokozzák a prémium kávékülönlegességek, sütemények, az pedig, hogy lehetőséget biztosítanak kortárs pécsi művészeknek, alkotóknak műveik bemutatására, már csak hab a tortán.

A Tettye Vendéglő a Mecsek déli oldalán található, festői környezetben. E városrész és a vendéglő neve a 16-17. századból származik amikor mohamedán szerzetesek az itt álló püspöki nyári palotát kolostorként (törökül: tekke) használták. A Tettye fennsíkja az elmúlt több, mint 200 évben számos rendezvénynek szolgált helyszínéül, napjainkban is kedvelt programhelyszín. A vendégeket itt 1986 óta a Maszler család várja nagy tisztelettel. Az étlap gazdag kínálatában a könnyű halak, a szárnyasok ropogós zöldségekkel és tejszínes mártásokkal épp úgy megtalálhatók, mint a markáns magyaros pörköltek, paprikások, nyársonsültek, vagy a sváb specialitások, mint a peisli, toros leves és a töltöttes.

A Szabadkikötő egy olyan hely, ahol tudás, tapasztalat, érzés és gondolat szabadon cserélhet gazdát egy kávé, koncert, előadás és gyerekzsivaj közben. Náluk ez tényleg működik! Érdemes megismerni a hely kettős arcát: a programokat, amik minden korosztály számára nyitottak, melyeket nappal a gyerekek uralnak, éjszaka pedig az iszogatni vágyók, akár négylábú kedvenceikkel is. Fazekas Bálint chéf felügyelete mellett konyhájukban a szezonális, pécsi és Pécs környéki kistermelők és hentesek alapanyagaiból dolgoznak, s a gondosan összeállított fogásokat még “megbolondítják” némi ehető, vadon termő növénnyel és virággal. Azon kívül, hogy sokféle vegán- és házias ételt készítenek a kultúra és a gasztronómia szimbiózisában, cél egy egészség- és környezettudatos, ínyencfogásokkal teli konyha a Kikötőben.

Mecsek Zöldút Egyesület röviden MEZŐ Baranya megyei civil szervezet, amely vendég- látással egybekötött programokat szervez, a folyamatosan bővülő túraútvonalai pedig a teljes Mecseket bejárják. A tagok Dr. Németh Ibolya, BioBia vezetésével felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját. Elkötelezettek a hagyományos, vegy- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában, az egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó fenntartható turizmusban.

2015-ben a kezdeményezés elnyerte “Magyarország legízletesebb úti célja” címet az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” pályázaton.

Az egyesület színvonalas vendéglátással egybekötött túrákat, rendezvényeket szervez egész éven át. Egyik legérdekesebb, minden hónapban megtartott eseményük a Telihold-túra, amikor is kizárólag a hold fénye mellet túrázók nagy létszámmal hódítják meg -általában Cserkútról- a Jakab-hegyet.

A 2022. július 7-én átadott új pécsi Vásárcsarnok nem titkolt célja, hogy a mai elvárásokhoz igazodó árukínálatával és szolgáltatásaival, újdonságokkal, újításokkal a családokat, a városban tanuló helyi és külföldi fiatalokat, a tudatos vásárlókat, valamint a belföldi és külföldi turistákat a jól megszokott kínálat mellett modern, színvonalas környezetben szolgálja ki, gasztronómiai és kulturális élményeket nyújtva igazi közösségi térré váljon.

A beltérben 36 üzlethelyiség, 30 pavilon, 184 asztal található, kültéren 82 asztal és 4 pavilon várja a vásárlókat.

A 2020-ban indult pécsi Cracker Jack Coffee Roasters küldetése, hogy az európai kultúra meghatározó szereplőjeként a minőségi kávépörkölés élmezőnyébe is tartozzon a város.

Zöld kávéik a legnagyobb figyelemmel kerülnek kiválasztásra termőterületre és fajtára való tekintettel.  Igyekeznek minden jelentős kávés eseményen megmutatni magukat, ennek is köszönhetik a 2020-as Év Terméke Díjat a Made in Pécs magazinnak, valamint a 2021-es Coffee Day Blend Building Bajnokság első helyét is.

Oszd meg te is!

Ez is érdekelhet

Hűsítő programtippek a kánikulában

Semmi sem hozza jobban a nyár hangulatát, mint egy forró nap. Vagy mégsem? A hőség beindult, itt az ideje néhány hűsítő programtippnek! Pécs egy olyan város, amely tele van remek

TOP 3 hely Pécsen, ahol remek balkáni grillételek várnak

Ropogós, fűszeres, ízletes ételek, tradicionális balkáni ízek. Elhoztuk nektek a TOP 3 pécsi éttermet, ahol  széles a kínálat. Ha ti is imádjátok a balkán konyha jellegzetes, parázson sült húsok ízét, a zöldségek