Minden, amit a Márton-napról tudni szeretnél

img_8826cms

Közeledik november 11-e, Márton-nap, amikor szinte mindenki libát eszik majd és borral öblíti le azt. Ilyenkor a pécsi éttermek is egészen speciális ajánlatokkal rukkolnak elő, érdemes minél hamarabb asztalt foglalni, hogy a számunkra legvonzóbb menüsort kóstolhassuk végig. Na és mi köze van a libának, a bornak, a lámpásoknak Szent Mártonhoz? Ez is kiderül cikkünkből. 

Szent Márton, a legendás

A középkorban igen népszerű szent a források szerint a mai Szombathelyen, vagy annak környékén született 317 körül. Emlékét sokfelé helységnevek, neki szentelt templomok, kápolnák őrzik, Baranyában is több település nevében felbukkan. Szent Márton nevéhez több legenda is fűződik, közülük talán a legismertebb, hogy mikor fiatalon a római seregben szolgált, egy hűvös téli napon földön fekvő meztelen, sánta koldusnak adta levágott fél kabátját.

De hogy jön ide a liba és a bor?

Szent Márton ábrázolásai között gyakran feltűnik a lúd, ami egy másik legendás történeten alapul. Eszerint, mikor püspöknek akarták választani, szerénységből ki akart térni ez elől, s a ludak óljába bújt el, azonban lelepleződött, mikor azok elkezdtek gágogni.

A Márton-nap a gazdasági év végét is jelentette, ilyenkorra általában az újbor is kiforr, aznap szokták megkóstolni. A bornak Szent Márton a bírája, szokták mondani ezzel összefüggésben. A „Szent Márton nyavalyája” néven emlegetett részegség a túlzásba vitt újborkóstolásra utal.

Na és a felvonulás?

Német nyelvterületről terjedt el a lámpás felvonulás szokása, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Ilyenkor gyerekek, családok járják az utcákat maguk készítette lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek. Pécsett idén a Német Nemzetiségi Önkormányzat is szervez felvonulást a Széchenyi téren, melyben 500 iskolás működik közre.

Hol érdemes asztalt foglalni? Összeszedtük a legizgalmasabb ajánlatokat!

„Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik” – tartotta a mondás. Szóval itt az idő, nézzük meg gyorsan, Pécsett milyen finomságokkal várnak az éttermek november 11-én!

Szinte minden pécsi vendéglátóegység többfogásos lakomával készül a nagy napra, többek között libamájtorta, sous vide libamell, libahús sütőtökös polentával és töltött libanyak is szerepel a menüsorokban, hogy csupán néhányat említsünk a sok finomság közül. Remek vacsoraajánlatokat láthatunk IDE kattintva.

Oszd meg te is!

Ez is érdekelhet

3+1 tipp – Őszi kirándulós bakancslista Pécs környékén

Ha hétvégi kikapcsolódási lehetőséget keresel és a kulturális programokat vegyítenéd egy kis őszi sétával a természetben, majd lazításként megkóstolnál egy jó vörösbort valamelyik kiváló pincészetben, akkor Pécs és környékének felkeresése

Pécs legendás helyeinek nyomában…. a LAKATFAL

Ha bárkinek feltesszük a kérdést, hogy miről ismerik/ szeretik Pécset, a legtöbb embernek a Dzsámi a Széchenyi Tér és a Tv-torony mellett beugrik a lakatfal is. A „mi kis lakatfalunkat”

TOP 3 sörös hely a városban

Szívesen innál egy finom sört a nyári melegben? Ülnél a Széchenyi téren napsütésben vagy inkább félárnyékban a teraszon? Mutatunk neked 3 helyet, amelyet sörkedvelőként nem hagyhatsz ki, ha nálunk jársz!

TOP 3 mentes hely Pécsen

Ételérzékeny vagy? Tudatosan étkezel? Ha esetleg mindkettőre fontos odafigyelned ajánlunk neked 3 szuper helyet a városban, ahol bűntelenül élvezheted az ízeket!   Szafi Smart Shop Király utca A hely, ahova