A Zsolnay Aranykora – Dr. Gyugyi László gyűjteménye

Pécsiségek

Kiemelt ajánlatunk

A Zsolnay Aranykora – Dr. Gyugyi László gyűjteménye

Rólunk

Dr. Gyugyi László műgyűjtő mára már több mint 700 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye páratlan értéket képvisel. Darabjai az 1870-es évektől az 1910-es évekig tartó periódusban készültek, abban az időben, mikor Zsolnay Vilmos neve és munkássága világhírű lett.

A kiállításon időrendi sorrendben haladva ismerhetjük meg a különböző korszakokban készült tárgyakat, kezdve a historizmussal. Jellemző a múltból való merítés, az elmúlt korok stílusjegyeinek újraélesztése. A természet, a régi magyar fazekasság, a közel és távol-keleti kerámiaminták szolgáltak forrásként a díszítéshez.

A felső szint záró termében egy különleges időszak termékei láthatók. A magyar honfoglalás ezredik évfordulójára, 1896-ra készült tárgyak kerültek a Millenium terembe. A kilencvenes évektől egyre gyakrabban készültek olyan tárgyak, melyek a magyarság történetéhez és díszítőművészetéhez kapcsolódtak. Közös jellemzőjük a millenniumi tárgyaknak az ún. „millenniumi technika”, melyet később eosin néven ismerhetett meg a közönség.

Az alsó szinten folytatva a látogatást, ismét egy új korszak darabjai tárulnak fel előttünk. A Zsolnay-gyár munkája a 19. század utolsó éveiben, a szecesszió időszakában teljesedett ki, az 1900-as Párizsi Világkiállításon egy teljesen új kollekcióval mutatkoztak be. Új művekkel érkeztek, melyek a közönség igényeit nem kiszolgálni, hanem átformálni akarták. Az eozinban rejlő végtelen lehetőségeket, fényjátékát igyekeztek bemutatni és páratlan sikereket értek el.

A gyűjtemény a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projektnek köszönhetően talált otthonra Pécs új kulturális városrészében, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Méltó helyét az erre a célra átalakított, szecessziós stílusban épült Sikorski-villában találták meg, mely épület egykor Zsolnay Vilmos fiatalabb lányának, Zsolnay Júliának, s férjének Sikorski Tádé lengyel származású építésznek volt otthona.

Nyitvatartás

  • Ápr. 1–től okt. 31-ig: h–v: 10.00–18.00-ig
  • Nov. 2-től márc. 31-ig: k–v: 10.00-17.00-ig
  • Szünnap: hétfő

Jegyárak

  • július 1. és augusztus 31. között jegyáraink megváltoznak:
  • Felnőtt: 1.800 Ft
  • Diák/Nyugdíjas/Pedagógus: 1.200 Ft
  • Hat éven aluliak ingyenesen látogathatják!

Elérhetőség

Zsolnay Negyed – Sikorski-villa
+3672500351
info@zsn.hu