Labor – Interaktív Varázstér

Pécsiségek

Kiemelt ajánlatunk

A kiállított eszközökhöz nyúlni kötelező!

Rólunk

A természettudományok – s azokon belül is elsősorban a fizika – felejthetetlen, legendás hírű népszerűsítője Öveges József volt, aki sokszor álmodott arról, hogy lesz majd Magyarországon egy olyan intézmény, ahol a látogatók kedvükre kísérletezhetnek, s „megérinthetik a tudományt”. Öveges József ezt a képzeletbeli házat a Csodák Palotájának nevezte.

A Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének munkatársai, az általános- és középiskolák fizikatanárai régóta dédelgették a gondolatot, hogy Pécsett is létrehoznak egyet. A megvalósuláshoz Janszky József akadémikus és Sebestyén Zoltán fizikatanár adományaival 2007-ben létrehoztuk a Csodák Pécsi Palotája Alapítványt. A kurátorok a pécsi egyetem, az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat, a Pécsi Akadémiai Bizottság, a Pécs önkormányzatának kulturális vezetése és a Paksi Atomerőmű meghatározó személyiségei biztosítják a széleskörű szakmai hátteret.

2008-ban Sebestyén Zoltán, Rátz Tanár Úr Életműdíjas fizikatanár a Pécs 2010 civil kezdeményezések pályázatán díjat nyert a „Csodák Pécsi Palotája” pályázatával. A Zsolnay Kulturális Negyed rekonstrukciójának tervezésekor adta magát lehetséges színhelyként a Zsolnay-gyár régi – nagyfeszültségű porcelán szigetelőket tesztelő – laboratóriuma. Itt néhány évig a „Labor” néven ismert civil művészeti csoport működtette sikeresen a Labor Kísérleti Kultúrteret.

A helyszín megtalálását követően végül a Zsolnay Labor Interaktív Játszóház Projekt elindult, és a Zsolnay Örökségkezelő támogatásával szakemberek 2011 végére elkészítették, összeállították az első 30 kísérleti eszközt, játékot.

A sok-sok érdekesség között Tesla transzformátor is található, amely emlékezteti a látogatót az épület, a Labor hajdani funkciójára, az érdeklődők játszhatnak plazmagömbbel, repülőgép szimulátort próbálhatnak ki és a fény terem is sok érdekes eszközzel vár mindenkit.

Nyitvatartás

  • Nyitástól 2020. június 30-ig: kedd- vasárnap: 10.00-18.00 (hétfő: szünnap)
  • április 6-tól április 30-ig: kedd–vasárnap: 10.00–18.00-ig (hétfő: szünnap)
  • május 1-től szeptember 31-ig: hétfő–vasárnap: 10.00–18.00-ig
  • október 1-től március 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–17.00-ig (hétfő: szünnap)

 

Egységes jegyár

  • 1 000 Ft/fő

 

Elérhetőség

Zsolnay Negyed
+3672500350
info@zsn.hu