Zsolnay Látványmanufaktúra

Pécsiségek

Kiemelt ajánlatunk

A Látványmanufaktúra, akárcsak a Negyed valamennyi kiállítása a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projektnek köszönhetően nyithatta meg kapuit, s teszi lehetővé, hogy a látogatók megismerhessék a híres eozin mázas termékek készítésének egyes fázisait és betekintést nyerjenek ezen különleges technika rejtelmeibe, melynek receptjét féltve, kincsként őrzik.

Rólunk

A látványmanufaktúrában az eozin termékek gyártásának két fázisát tudjuk megtekinteni élőben, a nyersgyártás és a festés folyamatait. A többi lépést a falakon található tablók, leírások segítségével vagy az idegenvezetések során ismerhetik meg a látogatók részletesen.

Az eozin mázzal díszített termékek fő jellegzetessége az a selymes fényű, ún. lüszteres csillogás, melynek története a régmúltra nyúlik vissza. Az alapját képező redukciós lüszter-készítés perzsa eredetű, az üvegművességből átvett eljárás. Később a középkori művészetben volt használatos, mór majd spanyol közvetítéssel Itáliában is elterjedt. A technikát többször is elfeledték és újra feltalálták. A 19. század utolsó évtizedeiben újra reflektorfénybe került, sokan és sok helyen igyekeztek megfejteni ennek a páratlan technikának a titkát.

Magyarországon 1893-ban Petrik Lajos, a budapesti Ipariskola igazgatója és Wartha Vince, a Műegyetem professzora kísérleteztek sikeresen a redukciós mázakkal. Zsolnay Vilmos az ő eredményeikre támaszkodva – 1896-tól kezdődően – egyedül fejlesztette tovább a technológiát, az ő nevéhez fűződik az égetés és a sokszínű mázazás kidolgozása. Zsolnay Vilmos maradandót alkotott, több mint 50 árnyalatban tudta előállítani ezt a különleges selymes fényű mázat és ennek köszönhetően világszerte ismertté és elismertté váltak a Zsolnayak által készített termékek, melyeknek népszerűsége a mai napig töretlen.

A manufaktúra bejárása mellett az Apostolos terembe is érdemes betérni, ami egykor festőműhelyként működött.

 

 

Elérhetőség

Zsolnay Negyed
+3672500350
info@zsn.hu