Pécsi Egyházmegye

Pécsiségek

Kiemelt ajánlatunk

Rólunk

Székesegyház

A Szent Péter és Pál Székesegyház különleges épület. Amikor a templomot 1891-ben az ország püspökeinek és I. Ferenc József apostoli királynak jelenlétében, fényes ünnepség keretében felszentelték, a budapesti újságok azt írták: „Aki mennyországot akar látni, az jöjjön Pécsre!” Mai formáját a 19. századi átépítés eredményeként nyerte el, de újjáépített valójában is a középkori templom varázsát sugározza az óvárosra.  Belépve diadalív által kettéosztott hatalmas belső tér tárul föl, amelynek hatását a sátoros főoltár fokozza. A kóruson négy manuálos, 6101 síppal rendelkező orgona áll, az egykori pécsi Angster Orgonagyár alkotása. A Jézus Szíve és a Corpus Christi kápolnát Lotz Károly falfestményei díszítik. Székely Bertalan világhírű faliképei láthatók a Mária kápolnában és a Szent Mór püspökről elnevezett kápolnában. A 12. századi, nagy alapterületű, keresztboltozatú öthajós altemplomban régészeti ásatások során találták meg és temették el újra Janus Pannonius, néhai pécsi püspök maradványait, emlékét szobor őrzi.

A több mint egy évezred szellemiségét őrző, keresztény áhítattal átitatott patinás épület délkeleti tornyából lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

Püspöki Palota és a  „Titkos átjáró”

A 12. századi épület különleges bepillantást enged az évszázadok által, különböző stílusok mentén változó püspöki dolgozószobába, szalonokba, ahol egyedi díszítésű barokk, biedermeier, továbbá neoreneszánsz és neobarokk stílusú bútorokon, festményeken, berendezési tárgyakon keresztül követhetjük a különböző korok világát. Az enteriőrökben 17. század végi Mária Terézia által adományozott falikárpitok mellett 18. századi, ószövetségi jeleneteket ábrázoló, nagyméretű olajfestmények, püspöki portrék teszik élménnyé a látogatást.

A Püspöki Palota kertjét a Pincével és Magtárral összekötő alagút históriája valószínűleg a középkorra vezethető vissza, de még különlegesebb szerepet töltött be a 20. század második felében, az államszocializmus idején. Az alagút nyugati szárnyát nem csupán a bor tárolására használták, hanem biztonságos ösvényként is igénybe vették azokban az időkben, amikor az egész püspöki rezidenciát és kertjét lehallgató-készülékekkel rakták tele. Így a történelmében évszázadokra visszanyúló alagút kivételes környezetet teremt a kommunista egyházüldözés vészterhes mindennapjainak élethű bemutatására. A kiállítás csak a Palotával összekötött vezetett túra keretében lesz látogatható.

Püspöki Pincészet

A 18. században épített borospince az egykori a püspöki rezidenciához tartozott és az uradalom „főpincéjeként” volt ismeretes. A föld mélyében rejtőző kétszintes térség –  ahol a pince eredeti hordóinak belsejébe is belekóstolhat a látogató – történelmi látószögbe helyezi az ország egyik legnevesebb borvidékének gazdagságát és a Pécsi Egyházmegye nagy múltú borkultúráját.

Püspöki KincsTár

Évszázadokig csak az avatott szemeknek látható, páratlan műalkotásokat gyűjt egybe az előkelő képzőművészeti válogatás, amely a Pécsi Egyházmegye püspöki gyűjteményének kiemelkedő műtárgyait, festményeit, grafikáit, metszeteit, szobrait, ötvöstárgyait, numizmatikai emlékekeit foglalja magába, köztük a Klimó Györgyről készült portrét, akinek jelentős római éremgyűjteménye is itt látható.  Emellett a múlt olyan neves alkotóinak illusztris emlékeit láthatjuk, mint Karl Atzger osztrák származású festő, akinek Krisztus életét bemutató, nagyméretű kompozíciói egykor a Dómban álltak, de itt található Székely Bertalan és Kubányi Lajos egy-egy alkotása is.

Dóm-kőtár

Hazánkban kevés középkori és reneszánsz emlék maradt épségben. A pécsi Dóm-kőtár éppen ennek az időszaknak a jelentős szobrászati együttesét mutatja be a Dóm faragványain keresztül. Kőanyaga a templom építésének különböző korszakait tükrözi, túlnyomórészt a román kori periódusét, amikor az épület alapvető formája kialakult. A kiállítás átfogó képet nyújt a Székesegyház átalakított épületének szépségéről, egykori gazdagságáról.

Dzsámi

A belvárosban álló Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániatemplom Magyarország egyik legmonumentálisabb török kori műemléke, a török-iszlám építészet legjelentősebb alkotása. A szamárhátíves, kaptármintázatú ablakokon keresztül kellemes zöldes-sárgás fényekben játszó megvilágítást kap a templom belseje. Ma is megcsodálható a szépen díszített, Mekka irányába tájolt imafülkéje – azaz a mihrab –, s a falak egyes részein rábukkanhatunk a Korán írásaira és felfedezhetjük a sekrestyék szomszédságában álló Gázi Kászim pasa egykori fürdőjében használatos mosómedencéket is. Kelet és nyugat találkozásának igéző helyszínét, a vallások egymást ékesítő színterét barangolhatja be modern eszközökkel, izgalmas interaktív elemekkel, animációkkal, amely által a különböző korokban különböző külsőt kapó templomelődök változatai is megtekinthetők, Pécs egyik jelképének számító templomban.

Elérhetőség

7621 Pécs, Dóm tér 2.
+3672513030
latogatas@pecs.egyhazmegye.hu