Rózsaszín Zsolnay Kiállítás

Pécsiségek

Kiemelt ajánlatunk

A „Kezdetben volt a rózsaszín…” című kiállítás Winkler Barnabás több évtizedes gyűjtőszenvedélyének eredménye.

Rólunk

Egy családi örökségből hozzá kerülő boroskancsó ébresztette fel a „rózsaszínek” iránti szeretetét és 2011 óta gyűjteménye a Zsolnay Kulturális Negyedben tekinthető meg.

A bemutatott használati tárgyakat a Zsolnay-család elmondása szerint a manufaktúrában az alapítástól kezdve évtizedeken át, a századfordulóig gyártották, nagy mennyiségben, egyre jobb minőségben.

A kiállítás bevezető terme a rózsaszín termékek raktárának egykori hangulatát idézi fel, ahol akkoriban eladásra és új otthonra várva sorakoztak a „rózsaszínek”. A gyűjtemény a használati tárgyak legjavát tárja a látogatók elé. A kiállítás megmutatja, hogy az első évtizedekben ezek a tárgyak nagyobbrészt kézzel készültek, ezért nem találunk közöttük két egyforma kinézetűt. A „rózsaszíneknek” hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól. A legtöbbet egyszerű tányérból, boroskancsóból és zsíros, illetve lekváros bödönből készítettek. Kedveltek voltak a rózsaszínek városi éttermekben és otthonokban ugyanúgy, mint vidéki fogadókban, háztartásokban.

A manufaktúra fejlődése során a kezdeti, teljesen sima formák lassan, színük megtartása mellett díszesebbé váltak. Rátétekkel gazdagodtak, vagy formájukat megtartva a kiégetett edényekre kerülő kézi festéssel váltak egyedibbekké. A használati tárgyak formai változásainál észrevehető a dísztárgyakhoz való közeledés, de az edények jellemző színe, a rózsaszín, még hosszú ideig tovább élt.

Egy kis kitérőt téve bepillanthatunk abba a két terembe, ahol a rózsaszín használati tárgyak mindennapjaikat „élik” korabeli környezetükben. Az első teremben egy fürdőszoba néhány részlete köszön vissza, a belső teremben korabeli szalon, ebédlő, dolgozó és konyharészlet várja a látogatókat.

Nyitvatartás

  • Ápr. 1–től okt. 31-ig: h–v: 10.00–18.00-ig
  • Május 1-től szeptember 30-ig
  • h–v: 10.00-18.00-ig
  • November 1-től márc. 31-ig
  • k–v: 10.00-17.00-ig
  • Szünnap: hétfő

Jegyárak

  • július 1. és augusztus 31. között érvényes jegyárak:
  • Felnőtt: 1.500 Ft
  • Diák/nyugdíjas/pedagógus: 1.000 Ft

Elérhetőség

Zsolnay Negyed
+3672500350
info@zsn.hu