Török kori séta Pécsett, a város török emlékeinek felfedezése

Pécsiségek

Kiemelt ajánlatunk

Török kori séta Pécsett!

Rólunk

A séta során felfedezzük az ismert és kevéssé ismert hódoltsági emlékeket Pécsett, miközben megismerjük a volt lakosokat, kulturális életüket, szokásaikat. Mit hagyományoztak ránk a gasztronómia az ipari termelés, agrár és kertművelésben. Milyen viseletet hordtak, mennyire nehéz sorsa volt egy gyaurnak. Megtudjuk kik voltak a polgári vallási és katonai élet vezetői. Tisztázódik a dervisek és rendjeik jelenléte a városban. Megismerjük a hódoltsági Pécs egykori lakóit, legendáit, hőseit, és mártírjait, szó esik vallási disputákról, csatákról, az elfoglalás és a felszabadulás történetéről.

 1. Idrisz baba türbéje, zarándok hely és síremlék. Állandó kiállítás, tárlatvezetés: Idrisz baba élete, dervisek a hódoltság korában. A türbe utóélete.
 2. Török kori séta Pécsett 2 vagy 4 órás séta során a város oszmán emlékeinek megtekintése A séta során meglátogatjuk Gázi Kászim pasa dzsámiját és Idrisz baba türbéjét (Jakováli Hasszán pasa dzsámija jelenleg nem üzemel), megismerkedünk a mevlevi, bektasi, halveti, alevi, müezzinek, medreszék és mektebek dervisrendekkel, a korabeli Pécs kulturális életével Csesme, sardivan, sebil – kutakkal és fürdőkkel a török kori Pécsen, a hódolt Pécs kereskedelmével és iparával – Csarsi bazar- a „Négy Csatornya” utca. Az oszmán kori Pécs lakosaival: Tettye, Basamalom, Potorluk és Zidina.
 3. 3.Jakováli Hasszán pasa dzsámija és a kiállítás bemutatása (a kiállítás jelenleg nem üzemel), az oszmán építészet jellemzői
 4. Az iszlám születése a kalifátusokig, kiegészítő előadás (helyszín előzetes egyeztetés szerint).
 5. Nyáresti szeánsz a Türbében. Fáklyás megemlékezés, felolvasás a szufi költők műveiből, szufi zenével (optimális időpont: 21:00 óra).
 6. Bejelentkezés, foglalás min. az esemény tervezett időpontját megelőzően 48 órával a +3620 4009301 telefonszámon, és a beata.pinter@nofnkft.hu email címen lehetséges.

Fontos információk:

 • Idrisz baba türbéje ingyenesen látogatható.
 • A városnéző programok során a belépőjegyek a tárlevezetés díján felül, a helyszínen fizetendők.
 • A tárlatvezetés díja: 500 Ft/fő a vezetésért. Számla igényét kérjük, előre jelezze!
 • Amire szükség lehet: kényelmes cipő, legyező, napernyő, sapka, maszk, ivóvíz
 • Találkozási pont: Idrisz baba türbéje (7624 Pécs, Nyár u. 6.), itt van lehetőség ingyenes parkolásra. Tömegközlekedés: 37-es busz (https://bit.ly/2AdDwb3)
 • Július 20 és augusztus 1. között minden időpont foglalt, megértésüket köszönjük!

Elérhetőség

+36204009301
beata.pinter@nofnkft.hu