Zsolnay Mauzóleum

Pécsiségek

Kiemelt ajánlatunk

Zsolnay Vilmos halálát követően fia, Miklós a gyártelep mögötti magaslaton építtette fel apjának és utódainak a családi mauzóleumot, azon az emelkedőn, ahova gyakran sétált ki Zsolnay Vilmos életének utolsó éveiben.

Rólunk

Szívesen időzött ott és szemlélte a lent elterülő gyárat. Veje, Sikorski Tádé építész tervei alapján 1901-ben kezdtek neki az építkezésnek és a környezet kialakításának. A körtemplomon kívül-belül a gyár termékei jelennek meg, felépítésében a gyár valamennyi munkása részt vett, a legapróbb részletekig mindent ők maguk készítettek.

Zsolnay Vilmos érckoporsóját 1913-ban helyezték örök nyugalomra a családi kriptában, őt követte 1919-ben felesége, Bell Terézia. Rajtuk kívül ma már csak fiuk, Miklós nyugszik ott. A neoromán épület egy sírkápolnát és alatta egy sírkamrát foglal magába, díszes eozin szarkofággal, 32 koporsófülkével.

A mauzóleum homlokzatát zománcozatlan pirogránit lapokkal burkolták, a félgömb kupolát pedig sötétzöld majolikamázas idomcserepekkel fedték le. A kápolnában eozin oltárt és örökmécsest helyeztek el, a falakat színes csempékkel díszítették. A kerek ablakok üvegei eredetileg a Roth-műhelyben készültek. A mauzóleum belső kupoláján a kék ég, kerubok és aranyló csillagok vigyázzák a halottak álmát. A kápolna közepén kékes folyatott mázas, román oszlopos mellvédű opeion nyíláson át a sírboltba lehet letekinteni, amelynek közepén, a templom középpontjában, lépcsős pódiumon Zsolnay Vilmos eozin szarkofágja áll, minden oldalán figurális jelenettel díszítve.

A történelem viharai során az épület és környezete jelentős mértékben leromlott, az egyes kerámiaelemeket széthordták. A mauzóleum teljes felújítása – a korábban megújult tetőszerkezetet leszámítva – az Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósult meg az egykori tervek és fotók alapján, így ismét régi fényében csodálhatjuk meg eme különleges épületet.

Nyitvatartás

  • Június 30-ig: kedd- vasárnap: 10.00-18.00
  • Szünnap: hétfő
  • Ápr. 1–től okt. 31-ig: k–v: 10.00–18.00-ig
  • Nov. 2-től márc. 31-ig: k–v: 10.00-17.00-ig
  • Szünnap: hétfő

Jegyárak

  • július 1. és augusztus 31. között érvényes jegyárak:
  • Felnőtt: 1.500 Ft
  • Diák/nyugdíjas/pedagógus: 1.000 Ft
  • Hat éven aluliak ingyenesen látogathatják a kiállítást!

Elérhetőség

Zsolnay Negyed
+3672500350
info@zsn.hu