Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A diótörő, a karácsonyi varázslat – Zene, tánc és mese egy estén

2020.12.21. @ 19:00 - 20:30

Pjotr Iljics Csajkovszkij:  A diótörő – részletek

Pécsi Balett
Bóbita Bábszínház
Czéh Dániel – Bábszínész
Vincze Balázs – Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas, a Pécsi Balett művészeti vezetője
Michac Gábor – Díszlettervező
Rományi Nóra – Jelmeztervező
Böhm György Jászai Mari – és Nádasy Kálmán-díjas – Rendező

Vezényel: Vass András

Jegyárak: Felnőtt » 5000 » 6000 Ft » Gyermek – 14 éves korig » 2000 » 3000 Ft » Családi (1 felnőtt, 2 gyerek): » 7900 » 9900 Ft

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állítja színpadra a nagy klasszikust, A diótörőt.

A Kodály Központ kiváló akusztikai környezete, felemelő atmoszférája ragyogó karácsonyi családi programot rejt majd minden év decemberében, a téli szünetben.

Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadainak állandó és megunhatatlan darabja. Ez a mű a zeneszerző utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. A diótörő előadásain generációk nőttek fel, és kerültek közelebb a zenéhez és a tánchoz.

A mű szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos.

A történet alapjául E. T. A. Hoffmann Diótörő és az egérkirály című meséje szolgált. A történet szerint karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan. Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi –bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik. Fantasztikus lehetőség előtt áll a Pécsi Balett társulata és a város közönsége, először lesz látható és hallható e mű a Pannon Filharmonikusok élő zenei kíséretével. És hogy még izgalmasabb legyen ez a vállalkozás,a Bóbita Bábszínház művésze néha narrátorként, néha pedig az előadás tevőleges résztvevőjeként lesz jelen a produkcióban. A kezében lévő Diótörő bábbal segíti a nézőket a történet befogadásában. Előadásunk nem kíván aktualizálni, hiszen A diótörőnek pont a varázslatos karácsonyi álom a lényege.

A produkció a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház koprodukciójában, az EMMI és az NKA támogatásával valósul meg.

Részletek

Dátum:
2020.12.21.
Időpont:
19:00 - 20:30
Esemény kategória:

Helyszín

Kodály Központ