Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Augusztus 20.

2020.08.20.

Ünnep a Márkus Színben!

Helyszín: MárkusZínház egy Bábszínház
Időpont: 16:00

A hosszas karanténlét után a Márkus Színi újra kinyitja kapuit.
A bábszínház sok szeretettel várja a kisgyerekes családokat és az eseményre vágyókat az augusztus 20-i ünnepségükön Mátyás király szárnyaival, a felhők felett egy fél lépéssel, hogy együtt emlékezhessenek vissza nagy királyunk gyermekkorára, győztes csatáira, s lelkének égbe szállására, Új kenyér-szegéssel, összekóstolással és workshoppal! Az előadást 4 éves kortól ajánlják, a belépő ára pedig 1500 forint fejenként. Jegyeket előre tudunk foglalni online itt!

Kenyérszentelés a Magtárban

Helyszín: Magtár Látogatóközpont Díszterme
Időpont: 17:00

Az eseményen Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere fog köszöntőt mondani, amit követően Kajtár Edvárd atya fogja megáldani az ominózus kenyeret. A szentelés során a Zengő Együttes is közreműködik. Érdemes regisztrálni az eseményre, mivel korlátozott számban érhetőek el csupán az ülőhelyek. A latogato@zsn.hu email címen tehetik meg azok, akik kíváncsiak a kenyérszentelésre.

László Király visszatér!

Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház
Időpont: 17:00

A Tóth András Ernő rendezésében bemutatott László Király visszatér! című darab hossza közel két órás, ami pedig a jegyárakat illeti, 2500/fő.

Történetünk a Szent László-legendakört járja körbe. A kunok elleni csata után pár héttel a királyi udvar küldöttei jelennek meg a csata helyszínéhez közel, a Tordai-hasadék mellett, egy Tordatúr nevű faluban. A krónikás és a kapitány feladata feljegyezni “még azon melegében”, hogyan történt a csata – hogy aztán ezek alapján írják meg a krónikát. A falu lakosai jámbor, mulatságos emberek titkos szerelmekkel, évtizedes törlesztenivalókkal, némi becsvággyal. Egyből meglátják a lehetőséget, hogy a falu bekerüljön a krónikákba, és örök időkre halhatatlan legyen. Pont ebből adódik a kavarodás, az udvari küldöttek bosszúságára ugyanis a lakosok közül ki így, ki úgy emlékszik a történtekre. Ráadásul megjelenik egy igazi kun vitéz is, akit az egyik falusi lány rejtegetett a csata után, hogy megmentse az életét. A nap végén mindenki elnyeri jutalmát, büntetését és az áhított szerelmet.

Szabadtéri ünnepi hangverseny a Pannon Filharmonikusokkal

Helyszín: Dóm Tér – eső esetén a Kodály központban tartják meg az eseményt.
Időpont: 19:30

A koncert várható hosza 85 perc lesz, Bogányi Tibor lesz a vezető karmester. A koncert alatt olyan neves magyar zeneszerzőink munkásságát hallhatjuk majd, mint Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő klasszikusabb zenéje Rózsa Miklós muzsikájával.

A belépés regisztrációhoz kötött, amelyet ingyenesen megtehetünk a jegymester.hu oldalon online, de a Kodály Központ jegypénztárában személyesen igényelhető. A helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik!

Idén 60 éves a Pécsi Állatkert!

Helyszín: Pécsi Állatkert
Időpont: 9:00 – 21:00

Most idén 60 éves a Pécsi Állatkert, ennek alkalmából két napon át tartó programkavalkáddal készül a pécsieknek! A két napon át tartó programok augusztus 20-án, reggel 9:00-tól kezdődnek és egészen másnap, augusztus 21, este kilenc óráig fog tartani. Lesz szülinapi torta, állatsimogató, madarászbemutató és még “vad találkozások” is.

Fényfestés a belvárosban

Helyszín: Szent István tér
Időpont: 21:00

Pécs egyik legikonikusabb tere fog különböző fénypompákba borulni, ugyanis fényfestéssel kedveskedik a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a városiaknak.

Központi ünnepségek

Sokszínű, ugyanakkor a vírushelyzet miatt korlátozott létszámú ünnepségre várja a látogatókat a Zsolnay Örökségkezelő NKft. augusztus 20-án, a pécsi belvárosban.

A bensőséges hangulatú ünnepség 17 órakor kezdődik a Magtár Látogatóközpont Dísztermében. A közel egy órás program fókuszában a kenyér és a kenyérhez kötődő népszokások állnak. Köszöntőt mond Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere, a kenyeret megáldja Kajtár Edvárd atya. Az ünnepségen közreműködik a magyar népzene és népi hangszerek avatott ismerője, a Zengő együttes; konferanszként pedig a “Fölszállotta páva” népzene és néptánc tehetségkutató versenyből megismert Kőhidi Mátét láthatjuk.

Az érdeklődők a korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációval vehetnek részt az ünnepségen, amit a latogato@zsn.hucímen tehetnek meg.

18 órakor kezdődik az ünnepi szentmise a Székesegyházban, majd 19.30-tól hallható az Ünnepi Díszhangverseny a Dóm téren, a Pannon Filharmonikusok előadásában.

Az ingyenes koncert előtt köszöntő beszédet mond Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

A hangversenyen többek között népszerű Kodály és Erkel darabok csendülnek fel, Bogányi Tibor vezényletével és Bősze Ádám konferálásával.

Az érdeklődők a korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációval vehetnek részt a hangversenyen, amit a www.jegymester.hu oldalon, vagy személyesen a Kodály Központ jegypénztárában tehetnek meg.

Este 21.00-tól látványos fényfestés színesíti a Szent István teret.

 

Részletek

Dátum:
2020.08.20.
Esemény kategóriák:
,