Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Befogad és kitaszít a világ – Mácsai Pál és Huzella Péter estje

2020.12.15. @ 19:00 - 22:00

Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje
Francois Villon versei: Az előadás kétszemélyes zenés színház

Jegyek: https://bit.ly/2zX8LqL
I. rendű – 3490 Ft
II. rendű – 2990 Ft

Miért sikeresek Magyarországon ezek a fél évezredes balladák? A költő nagyságán túl nyilván azért, mert Villont épp magyar nyelvre fordították legtöbbször és legtöbben, épp a huszadik században, és épp a magyar irodalom legjelesebbjei. Ezeket a verseket szinte mindenki ismeri, sokan kívülről fújják: nemzedékek önmeghatározásának állomása a villoni személyiség és az azt magyarra ültető szövegek iránti elfogult szeretet. A műsor sok fordítást használ: József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezső és Vas István szövegein túl Faludy közismert átirataiból is elhangzik jónéhány.

Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és ehhez az előadáshoz írt új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is. A két gitár és az ének eredeti jogaiba helyezi vissza a verseket, hiszen Villon maga korában közismert dallamokra írt. A mai értelemben vett versként, zene nélkül megszólaló szövegek kortársi hangon szólnak.

Igazi különlegesség, izgalmas kaland Villon mindig érvényes, örök emberi szövegeit hallani közel félévezredes távolból, az új, a harmadik évezredben.

Részletek

Dátum:
2020.12.15.
Időpont:
19:00 - 22:00
Esemény kategóriák:
,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/301434590894369/

Helyszín

Zsolnay Negyed – E78