Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

Kodály ’10 – Ünnepi hangverseny

2020.12.16. @ 19:00 - 20:30

 • Kodály Zoltán: Galántai táncok
 • Bánfalvi Zoltán: Capriccio – szóló csellóra és szimfonikus zenekarra – ősbemutató
 • Ludwig van Beethoven: IX. szimfónia (d-moll)

 

 • Bogányi Tibor – cselló
 • Váradi Marianna – szoprán
 • Meláth Andrea – alt
 • Horváth István – tenor
 • Cser Krisztián – basszus
 • Nemzeti Énekkar
 • (Karig.: Somos János Csaba)
 • Vezényel: Varga Gilbert és Bogányi Tibor

 

Jegyárak: 3990 » 4990 » 5990 Ft

Nem sokkal Mozart halála után a Bécsben élő Georg Lickl épp reggelihez készülődött, amikor az inas jelezte, hogy levele érkezett. Georg csodálkozva törte fel a Pécsi Püspökség viaszpecséttel lezárt borítékját. Az ismeretlen kisváros püspökének a felkérése izgalommal töltötte el az osztrák zeneszerzőt. Azonnal térképért küldetett, kocsit hívatott, és magyarokat jól ismerő barátjához hajtatott, aki megerősítette, amiben reménykedett:

a dél-magyarországi Pécs történelmi múltú város, és polgárai újító szemlélettel bírnak. Hazaérve tollat ragadott, és válaszlevelében biztosította a püspököt, hogy számíthat a szolgálatára…

Nem tudjuk, hogy a felkérés hasonlóképpen történt-e a valóságban.

Azt sem, hogy az azóta eltelt több mint két évszázadban mi a zenekar pontos története. De azt igen, hogy Pécs város zenekultúrájának sorsa megpecsételődött, amikor Johann Georg Lickl Bécsből a városba költözött, és 1811-ben megalapította a mai Pannon Filharmonikusok egykori elődjét, a Zeneművész Társaságot. A határokon átívelő együttműködésen alapuló szimfonikus zenekar a mai napig – az alapító karnagy szellemiségével összhangban – a város nemzetközi vérkeringésének és kulturális életének egyik motorja. A zenekar 210 éves jubileumi éve 2020. december 9-én, a Kodály Központ első nyilvános hangversenyének tízéves évfordulóján kezdődik, és 2021. december 9-én, a zenekar alapításának 210 éves születésnapján ér véget.

A Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központ lelke, a terem a zenekar inspiráló otthona.

A zenekar és a terem közös jubileumi év első eseménye 2020. december 16-án lesz. Az elmúlt tíz évben az épület minden tekintetben kiállta a próbát! A különös atmoszférával megáldott nagyterem, a páratlan akusztika, a zenekar művészeinek és munkatársainak otthon nyújtó hátsó traktus, a stúdiótechnika és a közönségtér mind-mind a zene és a zenekar szolgálatában állnak. A jeles alkalmat különleges koncerttel ünnepli meg a zenekar. Az estén a zenekar mindkét vezető karmestere vezényel, illetve egyikük szólistaként is színpadra lép, méghozzá a zenekar koncertmesterének művében, melynek ősbemutatójára kerül sor. A különleges művet két nagy kedvenc, Kodály Galántai táncai és Beethoven IX. szimfóniája fogja közre. Előbbit számtalan alkalommal hallhatta a pécsi közönség, és méltán játsszák szívesen külföldi zenekarok is, egyike Kodály legismertebb műveinek. Beethoven Örömódája pedig talán a zeneirodalom legnagyobb hatású szimfóniája. Nemcsak a megírása utáni száz év szimfóniáit határozta meg, hanem egyik tétele az Európai Unió himnusza is lett, sőt, a CD-n tárolható hullámformátumú adatmennyiséget is e mű hosszához igazították anno.

 

Részletek

Dátum:
2020.12.16.
Időpont:
19:00 - 20:30
Esemény kategória:

Helyszín

Kodály Központ