Dzsámi

A Pécs főterén álló Gázi Kászim pasa dzsámija, hivatalos nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony templom, hétköznapi nevén pécsi dzsámi, hazánk egyedülálló török kori műemléke. Egyben magyarországi török-iszlám építészet legjelentősebb alkotása.

Az eredeti középkori katolikus templom köveit felhasználva a törökök dzsámivá alakították az épületet, mely időszak nyomait gyönyörűen mutatja be a mai templom. Jelenlegi formájában egy új, modern kori résszel bővülve, kelet és nyugat, különböző vallások találkozásának igéző helyszíneként a város egyik ikonikus épülete, jelenleg római katolikus templom. Eredeti mérete hosszában és szélességében száz lépés.

A szamárhátíves, kaptármintázatú ablakokon keresztül kellemes, zöldes-sárgás fények világítják meg a templombelsőt. Megcsodálható a szépen díszített, Mekka irányába tájolt imafülke, a mihrab, és egyes falrészeken fölfedezhetjük a Korán kalligrafikus sorait. A sekrestyék szomszédságában láthatók a Gázi Kászim pasa egykori fürdőjében használatos mosómedencék.

A látogató Kelet és Nyugat találkozásának igéző helyszínét, különféle vallások egymással kölcsönhatásba lépő szent tereit barangolhatja be modern eszközök, izgalmas interaktív elemek, animációk segítségével. Így a Pécs jelképének számító templomban megismerhetjük a különböző korokban más-más formát nyert építmény külső megjelenését és történetét.

A templom a város centrumában, a Széchenyi téren helyezkedik el, a tér legmagasabb pontján áll, mintegy uralva azt. A hatást fokozza, hogy az észak-déli tájolású térhez képest ferdén áll a Mekka felé tájolt épület.