Pécsi Nyári Színház

A Pécsi Balett és a Pécsi Nyári Színház sorsa a kezdetektől összekapcsolódik, hiszen 1978-ban Bagossy László igazgató és Eck Imre művészeti vezető – a Pécsi Balett alapító koreográfusa – irányításával indult el a Pécsi Nyári Színház első évada. Alkotótársuk Vidákovics Antal néptáncos, koreográfus, a későbbi Pécsi Horvát Színház alapító igazgatója volt. A Pécsi Balett évtizedeken át minden nyáron fellépett, legtöbb esetben új bemutatóval jelentkezett a Káptalan utcában és/vagy a Tettyén a nyolcvanas évek végéig. Körülbelül egy évtizednyi kényszerszünet után, a kétezres évek elején élesztette újra és működtette sikerrel a nyári programsorozatot Vidákovics Antal Pécsi Szabadtéri Játékok néven, melyben természetesen újra megjelentek a Pécsi Balett előadásai is. Vincze Balázs, a Pécsi Balett akkori vezetője vele, majd később fiával, Vidákovics Szlávennel együttműködve valósítottak meg nagy sikerű szabadtéri előadásokat, megpróbálva tovább vinni a hagyományt, ezzel színesíteni a régió táncszínházi palettáját és a pécsi nyári estéket.

2019 elején, amikor a Pécsi Nyári Színház sorsa kérdésessé vált, egyértelmű volt a – már 2017 óta önállóan működő – Pécsi Balett vezetése számára, hogy fel kell vállalniuk a nyári színházi programsorozat működtetésének misszióját a Káptalan Utcai Szabadtéri Színpadon. A személyes kötődés mellett a feladatban új kihívást látva döntött úgy a Pécsi Balett vezetősége, hogy működteti Pécs M. J. Város e jelentős polgári és népszínházi hagyományokkal rendelkező, egyedülálló szabadtéri rendezvénysorozatát.

A Pécsi Balett vezérelvei: a hagyománytisztelet és az innováció jegyében alakítják ki a működtetés koncepcióját. Céljuk egyrészt, hogy a jó gyakorlatokat megtartva, a pécsi és a városunkba látogató színházszerető közönség igényeit továbbra is kiszolgálva vigyék tovább a színházi hagyományokat minőségi és szórakoztató produkciókkal. Ezért Vidákovics Szláven – mint művészeti vezető – személyes közreműködésére számítva, az ő tapasztalataira támaszkodva folytatják a munkát.

Céljuk másrészt, hogy új impulzusokat és lendületet vigyenek az ország egyik legcsodálatosabb helyén található szabadtéri színházába, hogy a programkínálat színesítésével új közönségrétegek számára is megnyissák és vonzóvá tegyék a világörökségi helyszínek szomszédságában elhelyezkedő Káptalan Utcai Szabadtéri Színpadot. Az új funkciókkal kibővült, az eddiginél jóval komplexebb feladatokat igénylő ’Káptalan Kert projekt’ ötletének megvalósításában és működtetésében a Pécsi Balett együttműködő partnere a – többek között – a PEN Fesztivált és Made in Pécs Fesztivált is szervező kreatív stáb. A két helyi, alkotó szellemű műhely között számos kapcsolódási pont van, melyek közül a legfontosabb a helyszín iránt érzett felelősség és a benne rejlő lehetőségek megvalósításának vágya.

Pécsi Balett Nonprofit Kft. | ügyvezető: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész

A Káptalan Kert projekt ötletgazdája: Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas, a Pécsi Balett művészeti vezetője

A Pécsi Nyári Színház művészeti vezetője: Vidákovics Szláven színművész

A Káptalan Kert zenei programszervezője: Gellai Gergő

A Pécsi Nyári Színház és a Káptalan Kert működtetője 2019. május 1-től a Pécsi Balett Nonprofit Kft.

További információk: Pécsi Nyári Színház – Főoldal (pecsinyariszinhaz.hu)