Tv-torony

A Pécsi Tv-torony és Kilátó rekorder, hiszen Magyarország legmagasabb közcélú épülete. A 197 méter magas épület a Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll.
Helyén az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt, mely a Mecsek Egyesület fõtitkáráról, több Mecsek-ismertető könyv írójáról, a lelkes természetbarátról kapta nevét. A mai kilátó építése 1968-tól 1973. április 4-ig tartott. A torony 18500 tonna vasbetonból épült, Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján. A torony eredetileg 191 méteres volt, de egy 1995-ös antennacserét követően, 7 méterrel magasabb lett.
Gyorslifttel lehet feljutni az üvegfalú eszpresszóig. Az étterem a talajszinttől számítva 72 méter magasan van, a felette lévő nyitott körkilátó pedig 80 méterre, így a Misina-tetővel együtt 615 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk. Ha a belváros átlagos, 120 méteres tengerszint feletti magasságát vesszük alapul, a Széchenyi-tértől légvonalban mindössze 2500 m-re lévő épületben már 500 méterrel találjuk magunkat fentébb. A gyors szintemelkedés miatt érezhetik a kilátóban a vendégek úgy, mintha a város felett lebegnének. A pécsi kilátó mindezek miatt az ország legjobb adottságú, legtöbb látnivalót kínáló kilátója, ahonnét tiszta időben akár 100 km-re is el lehet látni. Déli irányban Pécset, illetve a Baranyai-dombságot, messzebb a Villányi-hegységet és a horvát Papuk-hegyet csodálhatjuk meg. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek és a Völgység rajzolódik ki. Tiszta időben akár a Badacsony is látható.
Felhős időben is érdemes feljönni, mert ha az alacsony rétegfelhők csak a várost takarják el, a felhőkből kikandikáló kilátóban zavartalan, csodálatos élményben lehet részünk. A napnyugta is rendkívüli látvány, ahogy a fények megfestik a felhőket. Legjobb, ha reggel érkezik, és estig le sem jön. A gyorsan repülő időt addig is töltse éttermünkben, vagy vegye igénybe “esti belépő” akciónkat!

CÍM: 7621 Pécs

Telefon: +36303005673

E-mail: tvtoronypecsi@gmail.com